Trolska Skogens samodling är äntligen igång!

0001-01-01

I vårt mål att bli ett så lokalt kretslopp som möjligt så har vi startat en samodling i byn.

Genom det gamla klassiska nåutknepet, lägga lappar i brevlådorna, så bjöds alla som ville vara med in. Responsen blev stor och nu är vi 26 personer som är indelade i mindre odlingsgrupper enligt växtföljd mm. Elsie i byn har lånat oss sin täkt i 3 år och under hösten har vi börjat bygga lasagnebäddar. Anna och Johan kom med hästgödsel och Erik med ensilage. Efter det har lökgruppen satt vitlök och potatisgruppen ska genomföra en mindre plöjning där vi i vår ska testa sätta olika sorters potatis på olika sätt. Vi är indelade i följande grupper ; Potatis, Lök, Gurkväxter, Kål, Sallad och kryddor, Bönor och ärtor, Blomsteräng och Bin. Varje grupp ansvarar för sin del, planerar, väljer vilka sorter som ska sås, förodlar och sätter. Bevattningen ska fördels i olika ansvarsdagar och skörden delar vi alla lika. Det är grundtanken, sedan utvecklar vi systemet vartefter vi stöter på frågor som måste lösas.

Så vad har då detta med sagoskogen Trolska Skogen att göra. Jo, vi driver odlingen med medel från Trolska Skogen. Starten på det hela blev när Mio Möbler i Hudiksvall så fantastiskt valde att skänka 15 000 kr till vår ideella verksamhet. Tanken är också att använda uttjänta scenografielement som halmbalar, spån och annat naturmaterial till att täcka odlingarna. Alla rester från våra kaféer blir till kompost som också går till odlingarna både i skogen och vår samodling. Så odlingen blir en viktig del i att binda samman det lokala kretsloppet.

Vi är på intet vis först med samodling, men vill din by göra något liknande så delar vi gärna med oss av hur det hela gått till hos oss. Följ gärna med oss på vår resa mot ett lokalt kretslopp, här kommer vi dela med oss både av det som går bra och våra misslyckanden. Alla måste göra något för att vi ska bli en hållbar värld som kan erbjuda ett gott liv till kommande generationer. Du gör säkert redan massa bra saker för miljön idag men fortsätt utveckla och göra lite till. När alla gör en liten del når vi hur långt som helst. Kraft och Mod!

Helena

Trolska Skogen

« Tillbaka till nyheter

Naturinvetering i Trolska Skogen

0001-01-01

Under 2021 fick Johan Myhrer uppdraget att inventera skogen vi arbetar i, främst fågellivet. Vi ville se vilka som bor och lever där och få ett underlag för att kunna göra om samma sak med ett par års…

Läs mer »
/media/1523/img_3027.jpg /media/1524/img_3062.jpg /media/1525/img_3001.jpg /media/1526/img_3050.jpg